Kulinaria

TortillaPrzepisy na tortillę i roladę przysłała Halinka Arciszewska.

 Tortilla z warzywami i łososiem lub z szynką.

Składniki:

– 4 placki Tortilli
– 2 serki topione kremowe po100g
– kilka cieniutkich plasterków ogórka, pomidora, paseczki papryki, liść sałaty,
łosoś wędzony
Wykonanie:

Ser rozsmarować na plackach, przyprawić według uznania, położyć liść sałaty, paski łososia, paseczki papryki na brzegu placka – tak żeby po zawinięciu papryka była w środku roladki, po całości położyć plasterki ogórka, pomidora. Można jeszcze trochę posmarować serkiem lub serkiem almette z chrzanem.
Ściśle zwinąć w roladki, schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę, a następnie pokroić w poprzek ( ukośnie) na kawałki ok. 1,5 cm i ładnie ułożyć na półmisku.
Uwaga: dobrze jest koniec placka (ok. 5 cm.) pozostawić tylko posmarowany serkiem, wówczas roladka nam się nie otworzy.
Druga wersja tortilli jest z nadzieniem z szynki i niewielką ilością żółtego sera.

Smacznego

 

Rolada z seraRolada z sera żółtego

Składniki:
– ½ kg sera żółtego w kawałku,
– 20 dkg wędliny,
– 2 jaja ugotowane na twardo,
–  gotowane marchewki,
– 1 szklanka mrożonego, ugotowanego groszku lub pół puszki,
– trochę posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku,
– 1/4 kostki masła,
– 100 gram serka topionego śmietankowego,
– sól, pieprz – do smaku.
Wykonanie:
Z masła i serka utrzeć w misce jednolitą masę
Wędlinę, jajka, marchewkę pokroić w kostkę, pietruszkę posiekać, osączyć groszek.
Wszystko razem wymieszać z masą z masła i serka, doprawić do smaku.
Żółty ser pokroić w grubszą kostkę podzielić na połowę włożyć każdą część w torebkę foliową i zanurzyć w gorącej lub lekko wrzącej wodzie na ok. 10 minut (trzeba obserwować, torebkę trochę przewrócić, ser powinien mieć konsystencję jednolitej papki). Roztopiony ser szybciutko wyjąć z torebki, rozwałkować na prostokąt ok. ½ cm. grubości, posmarować połową masy i zwinąć w roladę, a następnie owinąć ściereczką lub folią aluminiową. Podobnie należy postąpić z drugą częścią roztopionego sera i masy. Tak powstałe roladki należy włożyć na kilka godzin do lodówki. Kroić w grubsze plastry.
Ja swoje roladki owijam w folię aluminiową, a następnie w ściereczkę.
Smacznego.

 

Schab WaldkaA teraz przepis Waldka Arciszewskiego na schab suszony.

Schab suszony
Składniki :
– 1,2 kg schabu wieprzowego bez kości
– 1/2 szklanki cukru
– 1/3 szklanki soli morskiej
– 1 łyżka soli peklowej
– 3 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem
– 3 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
– 3 łyżeczki słodkiej papryki
– 2 łyżeczki kolorowego świeżo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Pierwszego dnia nacieramy schab samym cukrem, układamy w szklanym naczyniu i ostawiamy na 24 godziny do lodówki. Drugiego dnia wylewamy wodę, która zebrała się w naczyniu a następnie mięso ponownie myjemy i osuszamy. Nacieramy schab mieszanką soli morskiej  i peklowej, ponownie wstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Trzeciego dnia powtarzamy czynności – wylewamy zebraną wodę a mięso myjemy i osuszamy. Schab nacieramy pozostałymi przyprawami i ziołami i odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Po trzech dobach mięso owijamy gazą, sznurujemy i wieszamy w ciepłym ale przewiewnym miejscu (ja mój schab suszę w kuchni obok kaloryfera.) Czas suszenia to kolejnych 7 dni, po tym czasie należy gotową już wędlinę przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje pokrojona w cieniutkie plastry.
Smacznego